Mikä on glaukooma?

Glaukooma on vakava silmäsairaus, joka hoitamattomana saattaa vaurioittaa näköhermoa. Siitä puolestaan voi vähitellen seurata näkökentän supistumista ja ilman hoitoa pahimmassa tapauksessa on uhkana jopa sokeutuminen.

Glaukooma on maailman yleisin peruuttamattoman näön heikkenemisen syy. Suomessa glaukoomapotilaita on arviolta 200 000, joista puolet ei tiedä sairaudestaan.

Miten glaukooma havaitaan?

Glaukooma on salakavala ja vähitellen etenevä sairaus. Glaukooma on vaikea havaita itse, koska glaukooma ei aina aiheuta kipua eikä alkuvaiheessa muitakaan oireita. Glaukooman tunnistaa vain silmälääkäri. Siksi varsinkin yli 40-vuotiaiden on syytä käydä säännöllisesti silmälääkärin tutkimuksissa.

Mikä aiheuttaa glaukoomaa?

Syytä glaukoomaan ei tiedetä. Riskitekijöinä pidetään mm. seuraavia tekijöitä:

Ikä: glaukoomaa tavataan yleisemmin yli 60-vuotiailla
Perimä: Jos suvussa esiintyy glaukoomaa, on sairastavuusriski 3-9 -kertainen
Likinäköisyys: riski sairastua om 2-4 kertaa suurempi.                   Sekä: mykiön hilseily-oireyhtymä ja silmän huono verenkierto

Silmän korkea paine ei aina yksinomaan aiheuta glaukoomaa, sillä glaukoomaa saattaa esiintyä myös normaalissa silmänpaineessa. Silloin puhutaan matalapaine- tai normaalipaineglaukoomasta.

Miten glaukoomaa hoidetaan?

Glaukoomaa hoidetaan silmän painetta alentamalla ensisijassa silmätipoilla. Hoitokeinoihin voivat kuulua myös laserhoito ja leikkaukset.

Lue Santenin silmätippojen oikeaan käyttöön opastava kuvasarja kuvaa klikkaamalla.

Kuva: Santen.

Katso professori Eija Vestin esitys glaukoomasta ja sen hoidosta tästä linkistä:

Lue Elämää glaukooman kanssa -esite kuvaa klikkaamalla tai tästä linkistä:

Lue Santen Oy:n Hyvä tietää glaukoomasta -opas kuvaa klikkaamalla tai tästä linkistä:

Paljon linkkejä glaukooma-aiheisiin artikkeleihin, sivustoihin ja muihin aineistoihin: TÄSTÄ LINKISTÄ