Mikä on glaukooma?

Glaukooma on maailman yleisin peruuttamattoman näön heikkenemisen syy. Se on silmäsairaus, joka hoitamattomana saattaa vaurioittaa näköhermoa. Siitä puolestaan voi vähitellen seurata näkökentän supistumista ja ilman hoitoa pahimmassa tapauksessa uhkaa jopa sokeutuminen.

Miten glaukooma havaitaan?

Glaukooma on salakavala ja vähitellen etenevä sairaus, jota on itse vaikea havaita, koska glaukooma ei aina aiheuta kipua eikä alkuvaiheessa muitakaan oireita. Glaukooman tunnistaa vain silmälääkäri. Siksi varsinkin yli 45-vuotiaiden on syytä käydä säännöllisesti silmälääkärin tutkimuksissa.

Mikä aiheuttaa glaukoomaa?

Riskitekijöinä pidetään mm. seuraavia asioita:
Ikä: glaukoomaa tavataan yleisemmin yli 60-vuotiailla,
Suvussa glaukoomaa: sairastavuusriski 3-9 kertainen,
Likinäköisyys: riski sairastua 2-4 suurempi, mykiön hilseily oireyhtymä, silmän huono verenkierto.

Silmän korkea paine ei aina ole yksinomaan glaukoomaa aiheuttava, koska glaukoomaa saattaa esiintyä myös normaalissa silmänpaineessa.

Miten glaukoomaa hoidetaan?

Ensisijassa silmätipoilla. Hoitokeinoihin voivat kuulua myös laserhoito ja leikkaukset.

Silmätippojen oikeaan käyttöön opastava kuvasarja alkaa yllä olevaa kuvaa klikkaamalla. Kuva: Santen.

Katso professori Eija Vestin esitys glaukoomasta ja sen hoidosta tästä linkistä.

Katso YLE:n Aamutohtori, jossa aiheena glaukooma tästä linkistä.